Logo Musictrails.nl Muziekreizen

Chicago Detroit Musictrip

Dag 1 - Amsterdam - Chicago
Onze vlucht naar Chicago vertrekt in de ochtend en daarmee zijn we einde middag op onze bestemming. De ‘Windy city’, zoals de bijnaam luidt, is met zijn drie miljoen inwoners aardig groot. Gelukkig kent de stad een uitstekend metronetwerk dat ons de komende dagen naar alle hoeken en gaten brengt. We slapen in appartementen, met eigen slaapkamers die het voordeel hebben dat we geheel eigen baas zijn. Net als alle andere avonden doen we ons meteen tegoed aan de overvloed aan plekken waar livemuziek is te bewonderen in heel wat genres. Natuurlijk de blues, maar ook jazz, gospel, rock ’n’ roll en soul.

Dag 2 - Chicago - verblijf
We komen op gang met een gospelbrunch in The House of blues. Vervolgens verkennen we het centrum van de stad en bezoeken enkele van de gespecialiseerde platenzaken. Een torenhoge afbeelding van blueslegende Muddy Waters kijkt op ons neer in State Street.  

Dag 3 - Chicago - verblijf
Chess is wellicht het belangrijkste platenlabel uit de geschiedenis van de popmuziek. Eigenaren Leonard en Phil, joodse broers van Poolse komaf, hadden ook een eigen studio. Vanaf al eind jaren ’40 werd bluesmuziek opgenomen onder andere van de man die bekend staat als de vader van de elektrische bluesmuziek; Muddy Waters. In de jaren ’50 was het de rock ‘n’ roll van Chuck Berry die de studio op haar grondvesten deed trillen. The Rolling Stones vergaapten zich als jonge jongens aan deze helden en speelden de muziek zo goed mogelijk na op hun eerste elpees. Ook zij namen er nummers op. Uiteraard brengen we een uitgebreid bezoek aan Chess.

Dag 4 - Chicago - verblijf
Maxwell Street in Chicago was ooit wat Bourbon Street was voor New Orleans, of Beale Street voor Memphis. Straten die floreerden en gedreven werden door winkels, podia, restaurants en uitgaansgelegenheden veelal in handen van zwarte eigenaren. Maxwell Street als zodanig bestaat niet meer maar we gaan wel ter plekke op speurtocht naar de geschiedenis van deze plek. Blueslegende Tail Dragger is onze gids, hij wordt de laatste originele bluesman genoemd en kent deze historie als geen ander. In de middag speelt Tail Dragger samen met onze eigen Robbert Fossen exclusief voor ons wat nummers en gaat nog verder in op wat nou typisch Chicago blues is.

Dag 5 - Chicago - verblijf
Vandaag brengen we in de ochtend een bezoek aan het radiostation PRX. Steve Cushing maakt daar het veel geprezen en onderscheiden radioprogramma Blues before sunrise. Steve draait muziek uit de eerste 50 jaar van opgenomen blues- en aanverwante muziek, van 1920 tot 1970. Ook interviewde hij veel grootheden en kent de meest smakelijke verhalen.
In de middag maken we een rondrit door de stad en bezoeken veel muziek gerelateerde plekken. We gaan naar een van de meest beroemde concertzalen ter wereld The Regal, we herkennen de  flatgebouwen Marina City van de hoes van het album van Wilco, rijden langs voormalige woonhuizen van Muddy waters en Howlin Wolf en besluiten de middag in Woodlawn tap, een kroeg met uiteraard muziekhistorie. 

Dag 6 - Chicago - vrije dag
Eigen invulling

Dag 7 - Chicago - Detroit
We rijden vandaag met een eigen busje naar Detroit, een afstand van 500 km. Op het eind van de dag arriveren we in de Motorcity die vandaag de dag zo ernstig in verval is geraakt. Gelukkig kent deze stad nog wel prima clubs waar we livemuziek beleven. Op de terugweg ’s avonds naar het hotel rijden we door het centrum van de stad en kijken omhoog naar de prachtige art deco flatgebouwen. Ze zijn bijna allemaal donker, want verlaten.

Dag 8 - Detroit - verblijf
Detroit is natuurlijk Tamla Motown, het label dat vanaf begin jaren ’60 zo’n succes had met acts als Stevie Wonder, The Supremes, The Jackson 5, Marvin Gaye en vele vele anderen. De voormalige studio en bijbehorende kantoren zijn te bezoeken. Het blijkt een rijtje voormalige woonhuizen te zijn, de garage onder een van de huizen is de plek waar al die legendarische nummers werden opgenomen.
In de middag rijden we langs het graf van Aretha Franklin en ook zien we wat van haar voormalige woonhuizen. Het landhuis van Motown eigenaar Berry Gordy staat leeg en is spotgoedkoop, het ligt in wat tegenwoordig wordt genoemd ‘a bad neighbourhood’. Andere plekken die we bezoeken zijn The project waar Diana Ross opgroeide en de leegstaande, historische Ford autofabrieken. 

Dag 9 - Detroit - vertrek
Einde ochtend vertrekken we richting vliegveld voor onze vlucht naar Amsterdam.

Dag 10 - aankomst - Amsterdam
In het begin van de ochtend arriveren we op Schiphol.


 

 • Reisdetails

  Reiscode:
  UCD
  Categorie:
  Muziekreizen
  Groepsgrootte:
  6 - 8
  Dagen:
  10
  Prijs:
  Vanaf 2.750,-
 • Routekaart

 • ARTIESTEN

  Muddy Waters

  Willie Dixon

  The Rolling Stones

  Marvin Gaye

  Stevie Wonder

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner